Vermoeidheid

Deze blog gaat over mij en ondanks dat ik het blij en vrolijk wil houden is MS een groot deel van mijn leven. Dus als je geen zin hebt in iets serieus kan je deze post overslaan. 

Iedereen met MS heeft andere symptomen, toch hebben er veel last van vermoeidheid.

Ook ik heb enorm veel last van een vermoeidheid die moeilijk is te omschrijven. Soms als je wakker wordt kun je je bed al niet uitkomen, simpele huishoudelijke taken moeten met pauzes tussendoor uitgevoerd worden en interactie met mensen is dan een grote opgave. Het ergste is, je weet niet wanneer, hoe lang of hoe erg je vermoeidheid is.

Ik heb eigenlijk altijd last van vermoeidheid. Gelukkig zijn er dagen dat het meevalt en ik me er doorheen kan bijten. Maar soms kost alles moeite, zelfs de afwasmachine in- of uitruimen is dan een hele opgave.

Inmiddels heb ik de diagnose al 2 jaar. Door hulp leer ik er nu een beetje mee omgaan, zoals niet twee dagen achter elkaar iets plannen en voor “grote” afspraken zoals feestjes e.d. een paar dagen van te voren proberen extra te rusten. Toch is dat extra rusten soms heel moeilijk. Ondanks dat je gruwelijk moe kan zijn, wil dat niet zeggen dat je kunt slapen.
Soms is het als een soort wolk in je hoofd waarbij er geen opklaringen zijn, soms zit de vermoeidheid precies in je botten zodat die er zeer van doen. Geestelijke vermoeidheid is nog lastiger dan lichamelijke vermoeidheid, je kunt dan bijna helemaal niks meer doen.

Omdat het moeilijk is om te omschrijven en de buitenwereld niks aan je ziet, stuit je soms helaas op onbegrip. De reden dat ik dit artikeltje geschreven heb is om hopelijk iets meer begrip voor deze kwaal bij MS te creëeren.

This entry was posted in MS.

One thought on “Vermoeidheid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *