Bye bye Betaferon…

BetaferonBetaferon is een medicijn dat MS voor 30% remmend zou zijn en om de andere dag onderhuids moet worden ingespoten.

Na drie jaar Betaferon te hebben gebruikt was ik in oktober vorig jaar er tijdelijk mee gestopt.
Zoveel bijwerkingen van stijf, misselijk, rode plakken waar ik moest inspuiten en vooral de continue koortsaanvallen hebben ons er eens serieus over doen nadenken.

Als ik nu terug denk aan vorige winters, kwam ik er achter dat ik nu ook veel mobieler ben en me “overall” beter voel.
Ik ben mobieler, kan beter slapen enz, enz…

Dus vandaar dat ik heb besloten dat ik dat gedoe allemaal niet meer wil.

De meeste studies over het voordeel van Betaferon komen van de pharmaceutische industrie die hun medicijnen willen promoten.
Een doos Betaferon voor 1 maand kost rond de 1000 euro, nu betaal je als patient maar een heel klein deel daar van, maar kan me voorstellen dat ze er moeite voor willen doen om dat verkocht te krijgen.

Eind februari heb ik een afspraak in de MS-kliniek in Melsbroek.
Daar zal ik het toch nog moeten bespreken met mijn neuroloog, maar tot die tijd…

Bye bye Betaferon!!!

2 thoughts on “Bye bye Betaferon…

 1. oh ja die medicatie van mij betaal ik niets extra voor. Er is een landelijk eigen risico van 155,00 euro. Daar zit ik de eerste week van het jaar direct al aan. Die morfine is ook zo duur, maar buiten die eenmalige 155 euro betaal ik niks extra. Nu is de verzekering ook wel 130 euro per maand natuurlijk. Hoe is dat in Belgiƫ geregeld?
  Ik lees dat je moet betalen een deel? Zijn er ook keuzes in ziektekostenverzekeringen bij jullie?

  groetjes Petra
  Terneuzen NL

 2. Hoi, dus dat spul is ook niet alles?
  Ik was altijd een klein beetje jaloers dat er voor MS wel een medicijn was, en voor mijn neuropathie niets.
  Nu is het zo dat men niks kan doen meer voor me, maar wel pijn proberen te stillen, en leven zo aangenaam mogelijk proberen te maken.

  Tegen de (zenuw)pijn heb ik morfinepleisters en Neurontin, Diazepam, seroxat, en om te slapen Stillnocht. Daarbij nog een heel scala hoor, maar dat is voor mijn COPD, spuiten B12, zink, ijzer, maagbeschermer Ranitidine, inhaler Pulmicort, vitamines etc. Allen hebben bijwerkingen, vooral die met de ‘gele waarschuwingsstickertjes’ zijn er vijf stuks. Keuze is soms zo moeilijk, of meer pijn, die er evengoed ook 24/24 uur is, verminderen, of meer op bed. Maar zoveel pijn vreet ook energie…
  Ben blij voor je dat het toch ietsjes beter gaat zonder die troep.

  Ik heb ook rug/nek massage 1x per wk, en hydrotherapie, heerlijk ontspannen na wat oefeningen in het bad met 33 graden water.
  Zou dat niks voor jou zijn ook? Ik krijg het vergoed door de verzekering.

Comments are closed.